Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Ryttarmärke 2 Teorihäfte


Ryttarkamraterna

Finspång

TEORI

För Ryttarmärke 2

 

 

 

HÄSTENS DELAR

 

 

 

HÄSTENS PÄLS

 

Skyddshår: Man, svans och hovskägg

Täckhår: Hästens hårrem, päls

Känselhår: Sitter runt nos och ögon. Hjälper hästen att undersöka föremål.

 

Hästens hårrem består av täckhåren som utgör den största delen av hästens hårbeklädda kropp.

Skyddshåren utgörs av man, svans och hovskägg. Hovskägget är till för att förhindra smuts och grus från att skava i hästens känsliga karled där huden är tunn.

Känselhåren sitter runt hästens nos (mule) och runt ögonen. De hjälper hästen att undersöka föremål. Hästen undersöker även genom att lukta och krafsa med frambenet. Man borstar och ryktar hästen varje dag för att hålla hårremmen ren och få bra blodcirkulation, men även för att ge hästens muskler massage. Ryktborsten ska hållas i handen närmast hästens huvud. För att kunna på en milt sätt putta bort hästens huvud om det skulle behövas.  När man ryktar hästen så ska man hålla på tills stövet i skrapan blir ljust i färgen. Då vet man att hästen är välryktad.

När man borstar hästens svans ska man alltid stå vid sidan för att inte bli sparkad. Man ska borsta med en mjukborste, Inte med en piggbortse. Så att inte hästens svans blir tunn.

Hästen ”fäller” varje höst och vår. Det betyder att den får en tunnare hårrem till sommaren och till vintern blir den låndhårig och varmt klädd.

Föl och gamla hästar kan ha en lång och ullig hårrem. Det kallas för ullhår.

 

HÄSTENS FÄRGER

Täckhåren har en färg. Till dessa hör:

Svart: Täckhår och skyddshår är helt svarta. (Rapp)

Brun:Täckhåren är bruna. Skyddshåren är svarta.

Fux: Täckhår i röda nyanser. Skyddshår i samma färg som täckhåren eller ljusare.

 

BLANDADE FÄRGER:

Täckhåren har en grundfärg blandade med vita hår. Till dessa hör:

Skimmel:Vit färg överväger. En konstant skimmel har samma färg livet ut.

En avblekbar skimmel blir ljusare för varje håravfällning.

Stickelhårig: Vita hår inblandade i någon av de hela färgerna.

 

BROKIGA FÄRGER:

Täckhåren har flera färger i stora tydligt avgränsade fält. Till dessa hör

Skäck: Stora oregelbundna fält. Skarpt avgränsade från den egentliga grunfärgen.

 

 HÄSTENS RASER

Gotlandsruss

 

 

Fjording

 

Dartmorponny

 

Svenska halvblod

 

Fellponny

 

Shettlandsponny

 

HÄSTENS TECKEN

Tecken på huvudet:

 1. Vita hår i pannan (vhip).
 2. Stjärn (stj)
 3. Skjuten stjärn
 4. Ringstjärn
 5. Strimbläs (strbls)
 6. Oregelbunden stjärn
 7. Snopp
 8. Bruten bläs (brut bls)
 9. Genomgående bläs (gmbls)
 10. Lykta
 11. Nosbläs

Tecken på benen:

Ange alt-text här.

1. Vit kronrand
2. Vit krona
3. Vit kota

4. Vit halvstrumpa
5. Vit helstrumpa
6. Vit ball

 

HJÄLPER

 

Lodrät sits: Den lodräta sitsen är när ryttaren sitter mitt i sadeln och man kan dra en rak linje mellan axel, höft och häl.

Ryttaren ska vara helt avslappnad och sitta i egen balans.

För att lära sig sitta rätt är det bra att göra olika balansövningar till häst och att rida utan stigbyglar.

Du sitter alltid upp från hästens vänstra sida. Har du spö ska det hållas i inner handen.

Lätt sits: Den lätta sitsen eller tvåpunktssitsen används i hoppning, markarbete och vid uteritt i kuperad terräng för att avlasta hästens rygg.  I lätt sits har ryttaren tyngden i stigbygeln och står upp i sadeln med axlarna lite framskjutna mot hästens huvud.

Man ska kunna dra en rak linje mellan axel, knä och tå.

Skänkeln håller hästen framåt tillsammans med sitsen och vikten. Skänkelhjälperna kallas för framåtdrivande, mothållande och sidförande. Det är viktigt att man inte klämmer med skänkeln utan är bestämd men mjuk. 

Handställningen är viktig när man rider. Tummen ska vara vänd uppåt och händerna hållas tillsammans. För att vara känslig i handen ska man vara avslappnad i hela armen. Man brukar tala om sju olika tygeltag. De heter: förhållande, eftergivande, ställande, böjande, mothållande, understödjande, uppresande.

HÄSTENS GÅNGARTER

Skritt

 

Trav

Galopp

 

VÄGAR PÅ RIDBANAN

1.Vänd snett igenom: Vänd vid första bokstaven efter hörnet till hörnet på andra långsidan.  

2. Vänd rätt upp: Vänd mitt på närmaste kortsida. Rid rakt över hela ridbanan,man kan  byt varv när du kommer till mitten av den andra kortsidan alternativ fortsätta i samma varv.

3.Vänd halvt igenom:Vänd mitt på närmaste kortsida. Rid rakt fram en bit. Sedan rider du snett ut mot den långsida du nyss var på och byter varv.

4. Volta: En cirkel på ridbana. Man börjar och slutar på samma ställe.

5.Volt tillbaka: Rid en halv volt. Rid sedan snett ut mot spåret igen och byt varv.

 6. Serpentiner: Man kan göra olika antal bågar över ridbanan. Det vanligaste är 3.

7. Mittvolten: Man rider en cirkel mellan B och E.

 8. Byt om volt: Man rider på A eller C volten och sedan vänder man över ridbanan och byte volt.

 

Olika hindertyper:

 

 

 

 

 HÄSTENS SINNEN

SYNEN: Hästen är närsynt. Den kan bli rädd för plötsliga rörelser, färger, föremål och hinder.

 

LUKTSINNET: Hästen har väldigt utpräglat luktsinne. Det är i första hand med lukten hästen undersöker nya föremål. Hästen kan reagera på starka lukter, parfym eller lukten av grisar. Den känner igen lukten på den han känner igen.

HÖRSELN: Hästen hör väldigt bra. Den kan vrida örat åt det håll ljudet kommer ifrån. Hästen kan bli rädd för plötsliga eller obehagliga ljud.Man kan använda sin röst för att lugna hästen.

SMAKSINNET: Kan man utnyttja vid tämjning och dressyr genom tilldelning av belöning. Först ska hästen göra det ryttaren vill - sedan kan den belönas. 

 

KÄNSELN: Hästen har väl utvecklad känsel. Den har känselhår på mulen och undersöker föremål med hjälp av både lukt och känsel.

HÄSTEN:Hästen är ett flockdjur. Det betyder att hästar vill leva tillsammans med andra hästar. Hästen är också ett flyktdjur. Om en häst blir skrämd så reagerar den med att fly från faran. Om den tama hästen kommer lös så springer den vanligtvis hem till stallet där den känner sig trygg.

 

VISITATION

Att visitera hästen betyder att man ser över hästen och närmiljön för att upptäcka om något är fel, till exempel att hästen skulle vara sjuk.

 

Visitera: Gör visitationen i samband med att du borstar.  Varje dag ska man visitera hästen genom att man börjar med att stryka med handen över hästens rygg och ben. En bra skötare/ägare kan svara på frågan om den kändes likadan ut igår. Den som dagligen sköter om hästen har bäst förutsättningar att känna till den bäst.

 

Belastning: Hästen ska belasta alla sina ben lika mycket. Hästar kan sova stående så hästen kan vila på något bakben ibland. Man kan vara uppmärksam på att den vilar lika mycket på höger som på vänster bakben. Om hästen inte stå på något framben eller inte vill sätta ned det är något fel.

 

Flanker: Om hästen dricker för lite är hästens flanker uppdragna.Då kan det vara läge för att se att vattenkoppen fungerar som den ska. Det kan också vara ett tecken på smärta från magen eller andningssvårigheter.

 

Krubbskick: Kontrollera att hästen ätit upp sitt foder och att det ser ut som det ska runt omkring krubban.

 

Muskler: Man drar med handen över hästens muskler. Hästen ska inte reagera genom att sjunka undan eller spänna emot. Hästen kan reagera om man trycker för hårt.

 

Ben: Detfår inte finnas någon värme, svullnad eller gallor på hästens ben. Den får inte ömma på något ställe.

 

Näsa och slemhinnor: Hästens kan ha några droppar av klart näsflöde ifrån sin näsa.  Är flödet onormalt mycket, tjockt och färgat gult tyder det på att hästen har en infektion.

 

Uppträdande: Hästen ska reagera som den alltid har gjort. Börjar den sparka i vägen, verka tröttare, hänga med huvudet när du kommer med maten kan något vara fel.

 

Tänk på att alltid sköta om din häst även efter ridpasset. Borsta och kratsa hovarna så att du vet att din häst mår bra även efter ridpasset.

 

STALLET HÄSTENS HEM

I stallet ska det vara lugn och ro. Man går i stallet inte springer. Hästar gillar att man har samma rutiner var dag. För att hästen ska må bra är det viktigt att hästen ska få gå i hage vara dag om den ej är skadad. Eftersom det är många som vistas i stallet och hästar är stora är det bra om det är ordning och reda. Borstar ligger på sin plats och stallgången är ren ifrån lösa saker. 

 

FODER TILL HÄST

Hästens matsmältningskanal är uppbyggd för att hantera stora mängder växttråd. Därför är hö, hösilage eller gräs den absolut viktigaste komponenten i hästens foderstat. En häst bör utfodras minst tre gånger per dag.

Hästens kostcirkel indelas i grovfoder, kraftfoder, tilläggsfoder samt mineraler och vitaminer.

 Grovfoder/ stråfoder Hit räknas hö, hösilage, gräs och halm. Ett bra hö eller hösilage täcker till stor del hästens näringsbehov. En analys talar om vad fodret innehåller i näringsväg samt om det har en hygieniskt bra kvalitet, det vill säga inte innehåller mögel.

Hö består av torkat gräs. Hösilage är gräs som konserverats och plastats in. Det är dammfritt och smakligt.

Halm har lågt näringsvärde och används mest som strö men ska inte underskattas som bukfylla. Den stora mängden växttråd är bra för hästens fodersmältning.

Gräs äter hästen mest på sommaren när det är ute på bete.

 Kraftfoder Den arbetande hästen behöver också äta mer koncentrerat foder- kraftfoder. Havre och korn kan ges hel eller krossad. Hästar som har svårt att sätta hull kan även utfodras med kornkross.

Vetekli kan ges fuktat i små doser som komplement till havren. Det har en gynnsam effekt på fodersmältningen.

Sojamjöl och linfrö är proteinrika oljekraftfoder och gas till hästar med stort proteinbehov.

Det finns också en mängd färdigblandade foder med olika inriktning.

 Tilläggsfoder Hit räknas fodermedel med hög vattenhalt. Betfor, melass och morötter

bland annat.

 Mineraler och vitaminer Foderstaten avgör om hästen behöver några extra mineraler och vitaminer. Salt (saltsten), kalk och fosfor är de mineraler som är viktigast för hästen. Mineralfoder finns både som pulver och i flytande form.

Bland vitaminerna är det A-, B-, D- och E-vitamin som är viktiga för hästar.

 Vatten Är livsviktigt för hästen. Vattnet ska hålla samma kvalitet som människans och hästen ska ha för att må bäst fri tillgång till vatten. 

 

LEDA HÄST

Att leda häst När man leder en häst ska man alltid har grimskaft att hålla i. Man ska inte hålla direkt i grimman eller snurra grimskaftet runt handen, eftersom man då kan fastna om hästen springer iväg. Man ska gå på vänster sida om hästen vid bogen. Den är mycket bra att ha handskar på sig så att man inte bränner händerna om hästen sliter sig. Det är även väldigt bra att ha antingen kedja eller stigbett på hästen när man leder, eftersom man då har större möjlighet att hålla kvar hästen om den blir skrämd eller försöker sticka

 

 

 

 

RYTTARENS UTRUSTNING

Hjälm
Svenska Ridsportförbundet har beslutat att hjälm, ska bäras vid uppSutten ridning och körning inom förbundets verksamhet. En bra ridhjälm ska passa precis och uppfylla kraven, det vill säga vara godkänd med CE-märkning. 

En hjälm som varit med om ett kraftigt tillbud bör bytas ut. Vid användande av hjälm ska hakbandet vara knäppt, det gäller både vid avsutten och uppsutten verksamhet.

Att ha ridhjälm vid ridning är en självklarhet, men det är lika viktigt att ha hjälm på sig vid longering, körning, tömkörning ,löshoppning och vid veterinärbesiktning på tävling?

Skor med klack
Att ha rätt skor på sig är lika viktigt som att använda hjälm. För både bekvämligheten och säkerheten ska du använda ridstövlar eller ridskor med klack. Ridstövlar ger bäst skydd för både fötter och ben. Skon ska ha klack för att hindra att foten glider framåt i stigbygeln och därmed riskerar att fastna.

Om du har grova ridskor eller stövlar med alltför breda och grova sulor är det risk att de fastnar i stigbygeln och utgör en säkerhetsrisk. 

Skyddsväst
Om du använder skyddsväst vid ridning eller körning. Passformen på västen är viktig, den ska vara bekväm och ha rätt storlek. En skyddsväst ska passa precis och får inte vara för stor eller för lång. 

Kläder av och på
Be alltid någon att hålla i din häst när du tar av dig kläder. Sitt gärna av för avtagning av kläder.

Mobiltelefon Om du rider i terrängen är det bra att ha med sig en mobiltelefon.

Är olyckan framme kan

 

RIDSPORTENS LEDSTJÄRNOR

Svenska ridsportsförbundet har tagit fram ledstjärnor som inom ridsporten är viktiga att följa.

Dessa är de vi tycker är viktigast för oss och på detta märke.

 

Jag hanterar hästen på ett sätt som jag kan stå för och som jag är stolt över.

Jag behandlar alla hästar med respekt.

 

  Jag ser till att hästen finns i en  trygg- och säker miljö

och regaerar om den far illa    

Jag visar respekt för alla människor

Dressyrprogram för ryttarmärke 2

Finns på stallbacken.se

Uppdaterad: 23 FEB 2018 20:28 Skribent: Elisabeth Svedemark
E-post: This is a mailto link

Postadress:
RK Finspång - Ridsport
Torstorps Gård
61234 Finspång

Kontakt:
Tel: 012214767
E-post: This is a mailto link...

Se all info