Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Ryttarmärke 1 Teorihäfte


Ryttarkamraterna

 Finspång

TEORI

För Ryttarmärke 1

 Ledstjärnor

RIDSPORTENS LEDSTJÄRNOR För att alla ska trivas och känna sig trygga inom ridsporten, både hästar och människor, har ridsporten samlats kring några ledstjärnor. Ledstjärnorna är inget projekt utan ett långsiktigt arbete som vi hoppas ska genomsyra varje del i din ridsportvardag och vara ett naturligt steg att i fortsättningen skapa en idrott med hög etik och moral. Vi har tagit fram två olika slags ledstjärnor; de som har med hästen att göra och de som gäller samspelet mellan dig och dina medmänniskor.

 

Jag hanterar hästen på ett sätt som jag kan stå för och som jag är stolt över inför omvärlden

Jag bekräftar och berömmer andra

 

Leda häst

Att leda häst När man leder en häst ska man alltid har grimskaft att hålla i. Man ska inte hålla direkt i grimman eller snurra grimskaftet runt handen, eftersom man då kan fastna om hästen springer iväg. Man ska gå på vänster sida om hästen vid bogen. Den är mycket bra att ha handskar på sig så att man inte bränner händerna om hästen sliter sig. Det är även väldigt bra att ha antingen kedja eller stigbett på hästen när man leder, eftersom man då har större möjlighet att hålla kvar hästen om den blir skrämd eller försöker sticka.

 

 

HÄSTENS DELAR

 

 

 Ryttarens Utrustning

Hjälm
Svenska Ridsportförbundet har beslutat att hjälm, ska bäras vid uppsutten ridning och körning inom förbundets verksamhet. En bra ridhjälm ska passa precis och uppfylla kraven, det vill säga vara godkänd med CE-märkning. 

En hjälm som varit med om ett kraftigt tillbud bör bytas ut. Att hjälmen går sönder visar att den tog upp kraften som annars skulle ha drabbat ditt huvud.


Vid användande av hjälm ska hakbandet vara knäppt, det gäller både vid avsutten och uppsutten verksamhet.

Att ha ridhjälm vid ridning är en självklarhet, men hur många tänker på att alltid ha hjälm på sig vid longering, körning, tömkörning ,löshoppning eller vid veterinärbesiktning på tävling? Även här finns en risk att hästen gör en oförutsedd rörelse och du kan ha otur och bli sparkad.


Skor med klack
Att ha rätt skor på sig är lika viktigt som att använda hjälm. För både bekvämligheten och säkerheten ska du använda ridstövlar eller ridskor med klack. Ridstövlar ger bäst skydd för både fötter och ben. Skon ska ha klack för att hindra att foten glider framåt i stigbygeln och därmed riskerar att fastna.

Om du har grova ridskor eller stövlar med alltför breda och grova sulor är det risk att de fastnar i stigbygeln och utgör en säkerhetsrisk. 

Skyddsväst
Om du använder skyddsväst vid ridning eller körning. Passformen på västen är viktig, den ska vara bekväm och ha rätt storlek. En skyddsväst ska passa precis och får inte vara för stor eller för lång. 

Kläder av och på

Be alltid någon att hålla i din häst när du tar av dig kläder. Sitt gärna av för avtagning av kläder.
Mobiltelefon
Om du rider i terrängen är det bra att ha med sig en mobiltelefon. Är olyckan framme kan du ringa efter hjälp. Att sitta till häst och tala i telefon innebär en stor säkerhetsrisk.

Tuggummi
Sitter du till häst ska du inte tugga tuggummi. Det kan fastna i halsen och du får svårt att andas.

Piercing
Piercing, örhängen eller ringar skall du inte ha när du rider, dessa utgör en olycksrisk.  

Uppsatt hår
Om du har ett långt hår rekommenderas att du har det uppsatt, både när du rider och när du är i stallet.

 

SADELNS DELAR

Sadeln kan vara antingen av läder eller syntetiskt material. Det finns olika sadlar för olika ändamål. De vanligaste sadlarna är allroundsadel, dressyrsadel och hoppsadel. Sen finns det sadlar för annan ridning också som western, islandshäst, kapplöpning med mera. Det viktigaste med sadeln är att den ska hjälpa ryttaren att sitta rätt. Den ska vara bekväm och ge stöd åt skänkeln.

Under sadeln ska det ligga en vojlock eller ett schabrak. Vojlocken är skuren efter sadeln medans schabraket är fyrkantigt och ser ut lite som en filt.

Vojlocken skyddar sadeln mot hästhår, stöv och svett. Den fördelas också trycket från sadeln over en större del av hästens rygg.

Sadelgjorden håller sadeln på plats, och spänns åt runt hästens buk. Stigbyglarna är ryttarens fotstöd. Dom ska sitta på fotbladet där foten är som bredast. Kom ihåg att trampa ner hälen!

TRÄNSETS DELAR

 Pannband

Tränset eller som det också heter; huvudlaget består av många olika delar. Det går att spänna isär så att man kan avpassa storleken efter hästens huvud.

I munnen sitter bettet. Det finns olika sorters bett beroende på hur hästen ser ut i sin mun och hur den fungerar när man rider. Det vanligaste bettet är ledat tränsbett som på bilden ovan.

Nosgrimman sitter runt hästens nos och finns också i flera olika modeller. Den engelska nosgrimman spänns innanför sidstyckena. Och ser ut som på bilden ovan. Det finns också remontgrimman som spänns nedanför bettet och aachen-grimman som ser ut som den engelska men som även har en tunn nosrem som spänns nedanför bettet. Du ska få in två fingrar mellan hästens käke och nosgrimman. Då vet du att den sitter lagom hårt.

Käkremmen ska spännas så du får in en knuten näve mellan ganashen och remmen.

 

Ridbanans ridvägar

 

   

 

Vänd rätt  upp Vänd mitt på närmas-te kortsida. Rid rakt över hela ridbanan på medellinjen, byt varv när du kommer till mitten av den andra kortsidan.


Vänd snett igenom

Passera en kortsida. Efter hörnet vänder du snett över hela ridbanan in på diagonalen och byter varv.


Vänd halvt igenom Vänd mitt på närmas-te kortsida. Rid rakt fram en bit. Sedan rider du snett ut mot den långsida du nyss var på och byter varv.


Volta

En stor rund cirkel som går in till mitten av ridbanan. Volten börjar och slutar på samma ställe

Volt tillbaka.                                  

Man gör en halv volt och Man följer väggen             

sedan rider man rakt ut i runt.                               

andra varvet     

                                                                

På fyrkantspåret  

 

 

På hörnlinjen         

                   

                         

                             Hästens beteende och hur vi ska bete oss mot hästar

Hästen kan inte lära sig att tänka som en människa men människan kan lära sig att tänka som en häst. Då kan man också förutse och förebygga hästens reaktioner.

 

Alla hästarna i stallet fungerar som en flock. Det finns en ledare och några hästar som står högt i rang. Det är hästarna själva som bestämmer vilken rang de ska ha. Ibland slåss de om det. Hästarna äter och dricker i rangordning om de får mat i hagen. De väntar snällt på sin tur för annars kan de få en spark eller ett bett.

 

Det är viktigt att hästarna i stallet står så att de trivs med varandra. Om man ställer två hästar som är ranghöga bredvid varandra blir det nästan alltid kiv. Särskilt när de får mat.

 

Hästen reagerar och tänker inte på samma sätt som du gör. Den är ju en häst och hästar behöver andra saker än en människa. Hästens olika sinnen är inte heller lika våra. Hästen hör väldigt bra och har ett bättre utvecklat luktsinne. Smaksinnet är bra när det gäller sådant som är viktigt för hästar.

 

Hästens känsel är mycket fin på vissa delar av kroppen där huden är tunn. Till exempel på nosen och öronen. Tänk på hur en häst kan leta reda på varenda havrekorn som den har spillt ut i halmen.På de stora kroppsytorna på hästens sidor finns det inte lika många känselceller och de sitter inte lika tätt.

 

Hästens syn är inte som vår. Hästen har sina ögon på var sida om huvudet och det ena ögat ser inte samma sak som det andra. Om hästen riktar blicken framåt måste den höja eller sänka huvudet för att få en klar bild av det som är framför den. Det gör att hästen lätt upptäcker något som rör sig och kanske skrämmer den vid sidan eller snett bakom. Då kan hästen skygga eller hoppa bort från det otäcka.

 

Hur man går in till en häst:

  1. Tala om för hästen att du kommer.
  2. Klappa hästen försiktigt på baken så att den flyttar sig.
  3. Gå upp i spiltan ända fram till huvudet.
  4. Hälsa på hästen och klappa den.
  5. Prata med hästen så att den hör vem du är och att du är snäll.

 

 

Ryttarens Sits

 Lodrät sits: Den lodräta sitsen är när ryttaren sitter mitt i sadeln och man kan dra en rak linje mellan axel, höft och häl.

Ryttaren ska vara helt avslappnad och sitta i egen balans.

För att lära sig sitta rätt är det bra att göra olika balansövningar till häst.

Du sitter alltid upp från hästens vänstra sida. Har du spö ska det hållas i vänster hand.

 

Lätt sits: Den lätta sitsen eller tvåpunktssitsen används i hoppning, markarbete och vid uteritt i kuperad terräng för att avlasta hästens rygg.  I lätt sits har ryttaren tyngden i stigbygeln och står upp i sadeln med axlarna lite framskjutna mot hästens huvud.

Man ska kunna dra en rak linje mellan axel, knä och tå.

Dressyrprogram för ryttarmärke 1

 

 

Finns på stallbacken .se

 

http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program/LE-LD-marke/marke1_2015.html

Uppdaterad: 23 FEB 2018 20:28 Skribent: Elisabeth Svedemark
E-post: This is a mailto link

Postadress:
RK Finspång - Ridsport
Torstorps Gård
61234 Finspång

Kontakt:
Tel: 012214767
E-post: This is a mailto link...

Se all info