Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Baskunskap


Att börja rida!

Att börja rida är något alldeles särskilt. Det kan vara både spännande, läskigt och roligt på samma gång. Den här informationen ger dig baskunskap och hästar och ridning.

 

Hästen

Hästar är levande djur, du måste förstå och respektera dem. Stallet är hästens hem. Här måste du ta det lugnt så att du inte skrämmer hästarna. Prata i lugn ton och spring inte.

 

Det är viktig att du umgås med hästen för att komma underfund med hur den tänker och känner. När du och hästen förstår varandra är det mindre risk för missförstånd. Även ridningen blir lättare och du blir modigare.

 

Hästen är av naturen ett flyktdjur. Deras första reaktion när något skrämmer dem är att springa därifrån. Gör inga hastiga röresler, låt hästen förstå vad som ska hända. När du ska gå in till hästen, prata med den och klappa den så att den vet att du kommer. Hästar som lever i frihet betar större delen av dygnet. När hästen äter så är det viktigt att låta den vara ifred.

 

Utrustning

Rdning ställer vissa krav på utrustning och klädsel. Det är viktigt att ryttaren har rätt klädsel på sig. Lika viktigt är det att hästen har rätt utrustning. Vid all ridning ska du bära hjälm. Även i stallet är det bra att ha hjälm.  Hos Ryttarkamraterna finns både hjälm och skyddsväst att låna utan extra kostnad. När du rider ska du alltid har skor med klack. med en sko utan klack, eller med för klumpiga skor/stövlar riskerar du att foten fastnar i stigbygeln om du skulle ramla av. Ordentliga skor som tål väta och ett hästtramp är alltid bra att ha i stallet.

 

Vilka kläder passar bäst för ridning? Oömma kläder som inte stramar, skaver eller flaxar. Stallet är en kall miljö även på sommarn, ta med ordentligt med kläder. Ridnng är en fysisk idrott och det är bra att ha en extra tröja att byta till efter en svettig lekton. Glöm inte att dricka ordentligt efter ett ansträngande ridpass.

 

Hästens utrustning

I stallet bär hästen grimma. Under ridlektionen har hästen sadel och träns på sig. I hästens mun vilar bettet och från bettet går tyglarna som du styr med. På sadeln som ligger på hästens rygg finns stigbyglarna som du har fötterna i. Stigbyglarna får ur säkerhetssynpunkt inte dingla längs hästens sida när du leder den. De ska vara uppdragna när de inte används. Mellan sadeln och hästens rygg ligger vojlocken som skyddar hästen mot skav. Du spänner fast sadeln med en sadelgjord.

 

Under ridlektionen

Under ridlektionen tränar du på olika övningar som har betydelse för din ridutveckling. På teorilektionen får du lära dig om hästens behov och hur du hanterar hästen på bästa och säkraste sättet. När du börjar rida får du ha ledare som hjälper dig att styra och stanna hästen.

 

Sitsen - Att ryttaren sittter rätt i sadeln är viktigt för att hästen ska förstå vad du som ryttare vill. En bra sits är något som kräver mycket övning och som du alltid måste träna på. För att kunna sitta rätt krävs bra balans. Du övar upp din balans genom olika övnngar under ridlektionen.

 

Inverkan- Med dina hjälper: vikten, skänklar, tyglar och rösten påverkar du hästen att göra de rörelser som du vill.

 

Rörelser- På ridbanana tränar ekipaget tillsammans olika vägar och rörelser. Det kan vara volter, vändningar och ridvägar. Att öva rörelser gör hästen stark, smidig och lydig. När du utvecklas som ryttare förbättrar du din sits och förfinar dina hjälper.

 

Lita på instruktören! Det är instruktören som ser helheten. De se en långsiktig utveckling hos eleven men tar också hänsyn till vad som kan påverka en ridlektion, som tex blåst, snöras eller liknande.

 

Hästens form

Hästens form är den hållning som hästen har när den arbetar. Att hästen har rätt hållning är viktig för att arbetet ska vara uppbyggande och stärkande. Ridningen förbättrar även din hållning. du får en ökad kroppskontroll, muskelstyrka, kondition, koordination, balans, koncentrationsförmåga och mod.

 

 

För mer baskunskaper besök gärna Svenska Ridsportförbundet hästkunskapssajt:

http://www3.ridsport.se/templates/Pages/WorkroomPage____5652.aspx

 

 

 

Uppdaterad: 23 FEB 2018 20:28 Skribent: Ann-Sofie Taleman


Vill du avboka din ridtid maila ridskolan på

This is a mailto link 

eller ring kontoret på 

 0122-147 67

 

 

 

Stöd RKF när du handlar på nätet 

 

andersson och baggman.png

  vallonbygden.jpg

 

  

stadforetaget.jpg

  

Postadress:
RK Finspång - Ridsport
Torstorps Gård
61234 Finspång

Kontakt:
Tel: 012214767
E-post: This is a mailto link...

Se all info