Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Börja rida


Ridning är för alla åldrar och för både motionsryttaren och den som vill tävla. Ridsporten är för övrigt den enda idrottsgren där kvinnor och män tävlar på lika villkor. Ridning är också den största handikappidrotten i Sverige med 4 000 aktiva ryttare. Svenska Ridsportförbundet har cirka 200 000 medlemmar, 65 procent av dem är under 25 år.

Rider du på ridskola under ridlärare, rider du säkert. Ridskolan är också en älskad fritidsgård. Av all den tid ungdomarna tillbringar på ridskolan ägnas hela 85 procent åt att sköta hästen, träffa kamrater och gå på kurser.

Till RKF är alltid hela familjen välkommen även om alla inte vill rida, man kan ju klappa katten, Laban eller bara ta en fika. Här behövs du alltid som funktionär vid klubbens tävlingar, som den som snickrar och målar hinder, lagar en trasig dörr eller syr nya gardiner till cafeterian. 

Det är aldrig för sent att börja rida, och det är bra motion och avkoppling! Ska din son eller dotter börja rida kanske du också ska börja samtidigt, ett gemensamt intresse är kul! 

Maila ridskolan på This is a mailto link och skriv på vilken nivå du eller ditt barn är på. Så hittar vi en passande grupp. 

 

Vill Du börja rida hos oss?

 

Minirider

Man kan börja rida hos oss när man är ca 4 år. I miniridergruppen är det 7 st elever i varje grupp och man rider i 20 min. Man är på en mindre del av ridhuset, för att vara nära sin ridlärare vilket skapar säkerhet och det är lättare för de mindre barnen att höra och kunna koncentrera sig. Man leker fram balans och lär sig att styra enklare ridvägar. Man rider mycket ut i skogen så att barnen får träna sin balans över stock och sten. Man använder självklart de minsta ponnyerna såsom våra populära shettisar. 

 

Nybörjar vuxengrupp.

För dig som är lite äldre och vill börja rida startar vi med jämna mellanrum nya vuxengrupper. Här använder vi både de lite större ponnyerna och de stora hästarna beroende på elevens längd och vikt. Det behöver vara 5-6 intresserade för att vi ska kunna starta. Vill du inte vänta kan du alltid boka privatlektioner för att sedan när du har kommit igång hoppa in en passade grupp, det brukar räcka med att ta 5-6 st pivatletkioner för att kunna hoppa in i en vuxen grupp. 

 

Du som redan har ridit en del, barn, ungdom eller vuxen.

Du provar i en grupp som vi tror kan passa och sedan utvärderar du tillsammans med ridläraren tills vi hittar en passande grupp.

 

Privatlektioner

Det finns också möjlighet att bara rida privatlektioner man kan rida varje vecka eller varannan vecka. Eftersom man här har all tid med ridläraren själv brukar det vara populärt om man vill lite extra. 

 

 

Till alla elever finns det hjälmar att låna. Vi lånar även ut säkerhetsvästar och de finns framförallt i barnstorlek.

 

Alla nybörjarbarn ska ha någon med sig som kan hjälpa till att leda hästen under ridlektionen och att göra i ordning hästen före ridlektionen. Ryttarkamraterna hjälper er givetvis så ni får kunskap och trygghet i detta.

 

Du bör ha ganska tajta kläder av elastiskt tyg, dels för att det är bekvämt men mycket också för att ridläraren ska kunna se hur du sitter till häst. Sitsen är väldigt viktig både för balans och komfort under ridningen.

 

Fingervantar eller handskar är skönt och ett måste på vintern. Om du har långt hår ska det  vara uppsatt i ”hästsvans” eller fläta under hjälmen, då ser ridläraren lättare din blick och huvudets position. Stövlar eller rejäla kängor med klack är ett måste då foten inte får åka igenom stigbygeln och fastna. Så kallade ”shortchaps” stövelskaft, av läder eller kraftigt tyg, är bra att ha både för skänkelns (ryttarens ben och fot) stabilitet och säkerhet, men är inte nödvändigt till en början.

 

Ridkläder är en stor investering men Ryttarkamraterna har en litet loppis med begagnad ridutrustning. Titta även på nätet efter begagnade saker. Billigare ridkläder kan även köpas på postorder.

 

 

Tel 0122-147 67.

 Välkommen!

Uppdaterad: 09 MAR 2018 11:29 Skribent: Elisabeth Svedemark


Vill du avboka din ridtid maila ridskolan på

This is a mailto link 

eller ring kontoret på 

 0122-147 67

 

 

 

Stöd RKF när du handlar på nätet 

 

andersson och baggman.png

  vallonbygden.jpg

 

  

stadforetaget.jpg

  

Postadress:
RK Finspång - Ridsport
Torstorps Gård
61234 Finspång

Kontakt:
Tel: 012214767
E-post: This is a mailto link...

Se all info