Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Hur väljer ridläraren häst till eleverna?


Hur väljer ridläraren häst till eleverna?

På Ryttarkamraterna Finspång väljer ridläraren häst till eleverna. Vi försöker så långt vi kan att samma ryttare har samma häst ett antal lektioner. Vi ser flera fördelar med bägge sakerna, och några saker ridläraren tänker på när den matchar häst och ryttare är:

Storlek- Att häst och ryttare stämmer överens storleksmässigt. Hästen/ponnyn ska bära ryttare den klarar av efter sin kroppsbyggnad och storlek. För att ryttaren ska kunna inverka rätt är det viktigt att ryttaren har en häst som passar sin kroppsbyggnad så små ryttare=shettlandsponny.  Det är inte alltid mankhöjden som avgör vad hästen klarar-kroppens konstruktion och hästens muskeluppbyggnad avgör också. Att ryttarens och hästens storlek stämmer överens är viktigt för hästens hållbarhet.

Rätt antal lektioner per häst- För att vi ska ha hästar som gillar att arbeta på ridskolan och ha hållbara och friska hästar är det väldigt viktigt för hästarna att de går rätt antal lektioner. Rätt antal lektioner beror på hästen, arbetet, dagsformen och ryttaren. Rätt antal lektioner för Bianca är inte samma som för Tam. Vi har hästar som inte kan gå/vill gå tre lektioner efter varandra som tex Celie och Sprite. Medans Bianca och Russin kan gå de och fortfarande ha energi kvar. Tam som endast är 4 år går bara 1-2 lektioner 3 gånger per vecka. Vi har stor efterfrågan ifrån elever som vill rida Sally och ibland slår önskan in och vissa dagar får man ta en annan. Ibland har vi Pärlan som vi måste ha en balanserad ryttare som vill och kan rida barbacka och det är därför hon går på just dennes lektion. Det är många önskemål vi som ridlärare ska ta hänsyn till hästens, ryttarens och förälderns. Det viktigaste måste alltid bli hästen för utan den har vi ingen ridskola. Ibland kan man ha en häst som har gått alldeles för mycket eller till och med är skadad eller en tappsko då måste man välja en annan häst till eleven fasten de bara har haft samma häst 1 gång.     


Oerfaren häst-Erfaren ryttare- En oerfaren häst passar bäst med en erfaren ryttare och vice versa. För att kunna lära en häst bör du som ryttare själv vara säker på hur hjälpgivningen ska ges, och vid vilket tillfälle. En erfaren ryttare har ofta tränat sig till en stadigare, följsammare och mer balanserad sits, vilket passar bra på en yngre häst, som ofta är mer vinglig att rida, samt påverkas mer av ryttarens vikt.

Ny häst-Mindre ryttarbyten-Erfaren ryttare- En ny häst är inte van med att byta ryttare så ofta som hästarna gör på ridskolan. Alla ryttare beter sig olika runt hästen, och alla har olika hjälpgivning, vilket kan göra en ny häst mycket osäker. Det kan medverka till att hästen direkt börjar vantrivas, och kanske börjar den konstra på lektionerna, för att den inte förstår. För att undvika det, väljer ofta ridläraren att sätta några få, erfarna, balanserade ryttare att rida de nya hästarna under en längre period, så att de lotsas in på ett bra sätt på ridskolan, och anpassas till sin nya miljö successivt. Vi måste också se till att säkerheten på våra lektioner är hög därför måste vi sätta rätt ryttare på rätt häst.

Gruppens matchning- Ridläraren har också att tänka på att gruppen ska fungera, för att få flyt i de övningar som ska göras för dagen. På hopplektioner måste ridläraren ta i beaktning att vissa hästar kräver mer stöttning för att hoppa, någon häst kanske är känslig i munnen, och en typ av häst kanske blir het när hinder kommer fram. Allt detta ska matchas med 9 hästar och ryttare, som ska bilda bra par.


Lagom utmaning - Ibland kan en ryttare behöva utmanas för att ta ytterligare ett kliv framåt i sin rid-utbildning. Ibland kan det innebära ett hästbyte, till en häst som kanske inte är ditt förstahandsval för tillfället. När du kommit längre i din utbildning kanske denna häst blir din nya favorit. Eller så har denna häst lärt dig saker, som kan göra att du rider ännu bättre fortsättningsvis. Lagom utmaning är en utmaning också för ridläraren, som kräver erfarenhet och fingertoppskänsla. Alla hästar behöver varierat arbete därför är det viktigt att hästar får göra lite av allting. Ibland kan hästarna vara trötta och då gäller det att inte ha för tuffa lektioner så att hästarna tar ut sig och blir halta. 

Uppdaterad: 17 NOV 2017 13:48 Skribent: Elisabeth Svedemark
E-post: This is a mailto link


Vill du avboka din ridtid maila ridskolan på

This is a mailto link 

eller ring kontoret på 

 0122-147 67

 

 

 

Stöd RKF när du handlar på nätet 

 

andersson och baggman.png

  vallonbygden.jpg

 

  

stadforetaget.jpg

  

Postadress:
RK Finspång - Ridsport
Torstorps Gård
61234 Finspång

Kontakt:
Tel: 012214767
E-post: This is a mailto link...

Se all info