Hoppa till sidans innehåll

Att åka på tävling med RKF:s lektionshästar


Att åka på tävling med RKF:s lektionshästar

Regler, ansvar och er ansökan för att åka på tävling på annan anläggning.

 

1. Vårt mål

Vårt mål är att de lektionsryttare som har kommit långt i sin ridutbildning och rider i en av våra elitgrupper ska kunna åka på 2 lokala tävlingar varje termin. Det kan vara tävling inom dressyr eller hoppning. Syftet är att våra duktiga lektionsryttare ska få känna på tävling utanför vår klubb och för att kunna representera vår klubb vid lagtävlingar. Att få åka ut på tävling är en del i den personliga utvecklingen och ett möjligt steg mot att bli fodervärd på en aktiv tävlingshäst. Dessutom är det väldigt kul för ryttaren och för familjen som deltar på tävlingsdagen.

2. Våra hästar

Inför tävlingsterminen måste vi göra en planering för hästarna så att de får vila före och efter tävling så att de inte blir för hårt belastade. Våra lektionshästar har ett prioriterat arbete som lektionshästar och vi måste ta hänsyn till det. Det innebär bland annat att våra hästar inte kan tävla på hopptävlingar på högre hinder än vad de är vana vid hemma vid vår lektionsverksamhet. Jämfört med en privat häst som ska tävla på höga hinder, vilket är mer krävande för hästen, så måste man där lägga upp ett särskilt anpassat varierande träningsprogram med dressyr, markarbete, hoppträning och vila.

3. Lagledare

När ni åker ut på lagtävling så behöver ni en erfaren klubbmedlem som kan fungera som lagledare. Det kan vara en klubbmedlem som har tävlat tidigare eller en förälder som har varit med på tävlingar tidigare. Lagledaren sköter anmälan, hjälper till med det praktiska på tävlingsplatsen och sätter ihop laguppställningen samt vilka klasser som ska ridas. Det är viktigt att från början bestämma och vara tydliga på hur laget ska tas ut och vilka ryttare som ska rida klasserna. Det får inte bli osämja och missnöje hur ett lag sätts ihop och hur taktiken läggs upp.

4. Ryttarens ansvar

Ryttaren måste vara utbildad i ridning för de klasser som han/hon ska delta i. Ryttaren måste också klara av att hantera och rida den häst som han/hon vill rida. Ryttaren ska också ta reda på hur den aktuella hästen fungerar vid transport och på en tävlingsplats så att ni inte bjuds på några onödiga överraskningar. Den slutliga bedömningen av ryttarens förmåga ligger hos hans/hennes ridinstruktör i samråd med ridskolechefen.

Ryttaren måste genomgå utbildning och avlägga prov för att få Grönt kort enligt Svenska Ridsportförbundets regler som beskrivet i Tävlingsreglementet, förkortat TR. Föreningen ordnar med dessa kurser vanligen varje termin.

Ryttaren måste även betala sin egen lokala tävlingslicens. Se www.svenskaridsportforbundet.se

För att få möjligheten att åka på tävling med föreningens hästar så krävs också att ryttaren är engagerad i föreningens verksamhet. Ryttaren samt förälder till minderårig elev ska jobba ideellt på föreningens arrangemang. Det gäller alltså att i god tid se till att skriva upp sig på funktionärslistorna om ni har planer på att få tävla.

När ni sedan har kommit hem efter tävlingen så måste alla utrustning rengöras, sadel och träns ska smörjas in och all utrustning ska placeras på sin plats. Det måste göras på kvällen direkt efter er tävling så att det är rent och komplett nästa dag det ska användas på ridskolan.

5. Föräldrars ansvar

Att lasta en häst och åka ut på en tävling innebär ett stort ansvar. Om ni är oerfarna och oförberedda så kan ni utsätta både er själva och era ungdomar för ökade risker som inte är acceptabla. Be någon mer erfaren klubbmedlem att följa med som stöd både praktiskt och till ryttaren vid tävlingsbanan. Om ryttaren är under 18 år så ligger ett stort ansvar hos ryttarens förälder och för att föräldrarna ska kunna ta det ansvaret så måste även han/hon genomgått en viss utbildning eller fått träning från egen verksamhet.

Alla föräldrar bör ha gått en kurs och avlagt prov för att få ett Grönt kort där man får en teoretisk utbildning i hästhantering och TR. Se www.svenskaridsportforbundet.se. När ryttaren fyllt 14 år så måste han/hon avlagt prov för eget Grönt Kort för att få tävla. Är man yngre så måste en förälder ha ett Grönt kort och visa upp det på tävlingsplatsen för att få startanmäla ekipaget.

Det finns många risker förenade med att lasta, transportera och komma till främmande platser med en häst. Den sämsta starten på en tävlingskarriär är att råka ut för en otäck händelse, en skada eller i värsta fall en olycka med personskada. Därför ska ni, om ni saknar egen erfarenhet, ha med er en erfaren klubbmedlem som kan läsa av hästen, ser risker, kan undvika dem och lugna häst, ryttare och förälder. Det gör även att föräldrarna får en trygghet och blir lugnare vilket ger alla en bra start för en lyckad tävlingsdag.

Även ekonomiskt har ni ett stort ansvar. Hästarna är liv- och veterinärförsäkrade men det innebär inte att föreningen är försäkrad för hästens frånvaro från lektionsarbetet i händelse av en skada. Ni blir inte ersättningsskyldiga för en sådan ekonomisk förlust men det är viktigt att ni är medvetna om hästarnas bästa och alltid är försiktiga. Däremot så saknas försäkring för skador som hästarna orsakar på annans egendom. Det kan vara skada på hästens utrustning, skada på utrustning på tävlingsplatsen (om t.ex. hästen sparkar på ett fordon) eller om hästen sparkar så att det blir skador på den hästtransport som ni hyrt för tävlingen. Dessa skador blir ni ersättningsskyldiga för om det skulle inträffa.

Som ni ser ovan under stycket ”Ryttarens ansvar” så krävs det att inte bara att ryttaren är engagerad i föreningens verksamhet. Även någon av föräldrarna måste vara engagerade. Det ser föreningen som en självklarhet och som en viktig faktor bl.a. för att skapa trygghet för ryttaren. Att åka ut och tävla är så stort ansvar så det är viktigt både för ryttaren och för föreningen att föräldrarna är engagerade och kunniga. Föräldrarnas engagemang i föreningens verksamhet bygger upp egen erfarenhet och eget nätverk med andra kunniga föräldrar.

6. Föreningens ansvar

Föreningen är ansvarig för att hästarna årligen är vaccinerade med vaccin mot hästinfluensa. Detta är ett krav för att få komma med hästen till en tävlingsplats. Hästen får inte vara vaccinerad senare än 7 dagar före tävlingsdagen.

Föreningen är också ansvarig för att hästarna i verksamheten är friska, så om ni har otur så kan ert tävlingsdeltagande ställas in om en olycka varit framme i hästhagen eller om en annan lektionshäst blivit halt och er häst måste gå lektion i stället. Om avanmälan till tävlingen kommer sent så måste ni då tyvärr betala startavgiften enligt de regler som är föreskrivna i TR och som gäller för alla tävlingsryttare.

När ni är ute och tävlar med ridskolans hästar så ska ni också få låna ett tävlingsschabrak som ska visa att ni kommer från Ryttarkamraterna i Finspång. Det är viktigt att schabraken tvättas och därefter återlämnas till kansliet snarast så att de inte saknas när ni behöver låna det.  


7. Tävlingsplanering

Om ni ska åka på er första tävling så ska ni i god tid, både ryttare och förälder läsa en bok om ”Att åka på tävling” Det ger er en bra grund för äventyret.

  • Planera med eventuell lagledare och med er instruktör för en eventuell laguppställning.
  • Boka in hästtransport, dragbil, chaufför och kontrollera hans/hennes körkortbehörighet så att ni får köra det ekipage som ni önskar.
  • Se till att i god tid skaffa en kopia på hästpass och vaccinationskort.
  • Skriv en packlista så att ni inte glömmer något den dagen ni ska åka iväg.
  • Låna ett schabrak. Gå igenom all utrustning, tvätta och putsa utrustningen och gör förstås er häst fin.
  • Prata också med er instruktör så att inget glömts bort.

Sist men inte minst, när man ska tävla med hästar så är det inte bara ni som ryttare som ska vara i form. Ni är ett lag, ryttare, häst, er familj och klubbkamrater. Allt ska fungera och det finns alltid en risk att någon inte är frisk eller att tävlingsarrangören har för många anmälningar så att ni blir bortlottade. Men det blir en vana det också. Tävlandet består av både lyckade tävlingar, mindre lyckade tävlingar och inställda tävlingar.

 

Lycka till !

 

8. Tävlingsplan

 

Termin: ………………………….

 

Ryttare: ………………………….

 

 

Datum

Tävlingsplats

Häst

Klass

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Underskrift:

 

 

……………………………………..                                 ………………………………………

Ryttare                                                                                                                        Förälder/målsman

 

 

…………………………………….

Ridskolechef

 

Uppdaterad: 2011-01-30 13:34
Skribent: Ann Sofie Taleman

Vill du avboka din ridtid eller andra frågor ring kontoret: 0122-147 67 eller mobilnummer 070 1476711  

För att nå någon i stallet ring: 0122-155 44

 mail tilll ridskolan: rk.This is a mailto link

 

Stöd RKF när du handlar på nätet

 

 

 

Postadress:
RK Finspång - Ridsport
Torstorps Gård
61234 Finspång

Kontakt:
Tel: 0122-14767
E-post: This is a mailto link

Se all info